Un presentem una relació d'aplicacions i programes educatius recomanats segons la temàtica i el nivell educatiu. La majoria d'aplicacions són gratuïtes i clicant al nom de l'app us dirigireu a l'enllaç de descàrrega.
Si no disposeu de tablets i voleu treballar amb els alumnes amb ordinadors, us proposem instal·lar l'emulador BlueStacks per apps d'Android o iPadian per apps d'ios per poder-ho fer.
És la versió virtual del robot Bee-Bot. Els infants prenen contacte amb el concepte de la programació a través d'un menú icònic que li permetrà moure el robot cap a un punt concret del tauler. App de l'empresa TTS Floor Robot.
Del mateix fabricant que l'anterior app, en aquest cas, l'aplicació ens permet escriure un algorisme, enviar-lo i, després, el robot Blue-Bot seguirà les instruccions. Hi ha nombroses funcions, que fan que els algoritmes d’escriptura siguin divertits i educatius.
Joc d'introducció a la programació dirigit als infants. A partir d'instruccions clares i molt visuals, el jugador haurà de guiar el recorregut de Marco, el protagonista de la història, per diferents escenaris i aventures.
Recomanat per edats entre 5 i 9 anys. Les divertides animacions dels personatges fan que els alumnes els hi encanti i gaudeixin molt superant els nivells, a la vegada que aprenen les nocions bàsiques de programació. (La versió de famílies és de pagament).
La versió d'iniciació d'un clàssic de la programació per blocs. Amb ScratchJr, els nens i les nenes poden aprendre noves destreses mentre programen les seves històries i jocs interactius. Poden fer que els personatges es moguin, saltin, ballin i altres accions tot programant blocs. Imaginació i creativitat al poder!
Joc de trencaclosques de programació. La mecànica del joc requereix utilitzar la lògica de programació per resoldre nivells. Començant per nivells bàsics, els alumnes aprendran lògica de programació real, es divertiran i també cultivaran el valor de la perseverança i la paciència fins a resoldre la pantalla.
Aplicació per controlar els robots Lego WeDo 2.0 mitjançant el bluetooth. Fent que la codificació sigui una realitat per als estudiants de primària. Utilitzant maons LEGO®, programari fàcil d’utilitzar i involucrant projectes STEM, els docents tenim una excel·lent eina de treball a l'aula. (També disponible per ordinador).
Pàgina web del programa de referència en l'ensenyament de programació per blocs. Amb Scratch, els alumnes podran construir animacions, històries, jocs i molts altres elements. Les possibilitats són infinites. Recomanable a partir de 7 anys, a l'escola la utilitzem molt per crear contingut amb els robots Makey Makey, per crear instruments musicals o comandaments.
CoSpaces és una eina excepcional per crear espais de Realitat Virtual i Realitat Augmentada. Tot i que la versió amb la qual es poden realitzar més possibilitats és de pagament, és una inversió a tenir pel centre per l'alt potencial creatiu que té. Es pot adaptar a qualsevol matèria i edat. Recomanable a partir de 7 anys.
Si no disposem d'una càmera 360º a l'escola, amb aquesta app podem crear fotografies panoràmiques 360º per després importar-les a CoSpaces. També, podem explorar un mapa mundial on trobarem altres fotografies esfèriques de grans dimensions per explorar en qualsevol direcció.
Aquesta és l'app amb la qual es configura i es gestionen les aplicacions de les ulleres de Realitat Virtual Oculus Go. A través d'ella, podem explorar més de 1.000 aplicacions de la botiga pròpia d'Oculus, descobrint apps educatives, fotografies de paisatges 360º i vídeos esfèrics que faran al·lucinar als nostres alumnes. (No recomanem utilitzar les ulleres abans de 5è de Primària).
Si disposem del Merge Cube i un dispositiu mòbil, podem experimentar amb la Realitat Augmentada. Aquesta app és gratuïta, tot i que algunes aplicacions del mateix fabricant són de pagament. Per obtenir més informació sobre el Merge Cube i trobar més informació, visiteu el lloc web del fabricant:
Segurament, la millor eina de creació d'objectes 3D per Primària. Tot i que també disposa d'app per dispositius mòbils, recomanem l'ús de la pàgina web en ordinadors per facilitar-ne el seu ús. Creant un compte de mestre, permet crear usuaris pels alumnes i aules. Tinkercad és una col·lecció gratuïta d’eines que ajuden a l'usuari a construir en 3D qualsevol element que pugui arribar a imaginar. És l'eina que també utilitzem per construir i exportar objectes per la Realitat Virtual.
Web i app de referència en l'àmbit de la impressió 3D. A Thingiverse de MakerBot hi trobarem una àmplia comunitat de dissenys per descobrir, objectes per recrear i models d'impressió 3D de tot tipus. Una de les seves principals virtuts és que permet crear i remixar elements 3D ja existents. Amb l’esperit de mantenir una plataforma oberta, la major part d'objectes que pots trobar són gratuïts i els pots descarregar per redissenyar-los o imprimir-los directament amb la teva impressora 3D.
És una pàgina web i app amb la qual podrem explorar milions de models en 3D, VR i AR. Podem explorar elements tan diversos com viatjar a dins del Colosseum Romà, contemplar un cor humà per dins o bé caminar entre els dinosaures. Als alumnes els hi encantarà transportar-se a noves dimensions de la mà de la comunitat Sketchfab. La pàgina web també permet penjar elements 3D construïts amb plataformes com TinkerCad o escanejats amb un escànner 3D o aplicacions mòbil per aquest ús.